Срещаме се със сина на Хадес в „Слънцето и звездата“ (предложение за четене)

Завръщаме се в света на Пърси Джаксън с романа „Слънцето и звездата“

Срещаме се със сина на Хадес в „Слънцето и звездата“ (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Егмонт“

С неподражаемите си чувство за хумор и увлекателен талант на разказвач, чичо Рик, както го наричат по света, и обещаващият нов автор Марк Оширо ни изпращат на още едно приключение във вселената на гръцките богове, този път с нови главни герои.

„Слънцето и звездата“ е самостоятелен роман, който разказва историята на Нико ди Анджело, когото читателите познават като второстепенен герои от поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“. Той е син на Хадес, който макар и юноша се сблъсква с много трудности: преждевременната смърт на майка си и сестра си, разкриването му против волята му, загубата на приятеля му Джейсън по време на изпитанията на Аполон. Но в живота му има един слънчев лъч – буквално. Гаджето му Уил Солас, син на Аполон. Заедно двамата полубогове могат да преодолеят всяко препятствие и враг.

Един глас, който идва от Тартара, измъчва и преследва Нико. Той смята, че знае кой стои зад това – титан на име Боб, когото Пърси и Анабел е трябвало да оставят зад себе си при бягството си от царството на Хадес. Сънищата, които Нико сънува, и последното пророчество на Рейчъл Деър доказват, че Боб е в голяма беда.

Нико е решен да тръгне да го търси и Уил настоява да дойде с него. Но възможно ли е същество създадено от светлина да оцелее в най-тъмната част на света?

Романът се радва на изключително ласкави отзиви от страна на критиката. Рublishers Weekly го определя като комбинация от „причудлив хумор, екшън с високи залози и вълнуващо изграден свят, съчетани със сложни емоционални размишления върху теми като промяна, самоидентичност и психично здраве“.

Колаборацията между Рик Риърдън и изгряващия писател Марк Оширо помага образите  на Уил и Нико да звучат още по-автентично. Двамата са показани като диаметрално противоположни характери, но именно това и общата им привързаност ги прави чудесен екип, способен да преодолее всяко препятствие.

Макар че сюжетът е изпълнен с приключения и опасности, авторите намират възможност да застъпят и развият някои важни, общовалидни теми като преодоляване на травмите от миналото, тревога за бъдещето, загуба на вяра в собствените сили. Въпреки това саркастичните подмятания и остроумните диалози винаги са изречени в точния момент, за да разсеят надвисналите облаци.

Романът се появява на български език в превод на Цветелина Тенекеджиева.

За авторите:

Рик Риърдън, наречен от Publishers Weekly „разказвачът на боговете“, е автор на пет от най-продаваните поредици на The New York Times. Той е най-добре познат с книгите си за „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, в които героите от древногръцката митология оживяват за своите съвременни почитатели. През 2021 г. списание Time включва „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в класация ТОП 100 за най-добрите книги за тийнейджъри (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и влиятелни книги от 1800-а година насам.

Рик Риърдън/Photo credit: Издателство „Егмонт“

Рик Риърдън  разгръща вселената с други две поредици: „Героите на Олимп“ и „Изпитанията на Аполон“, които умело съчетават древногръцки и римски богове и герои с техните съвременни персонажи. Той се захваща с египетските богове в магическата трилогия „Хрониките на Кейн“ и със скандинавската митология в „Магнус Чейс и боговете на Асгард“.

Милиони фенове по целия свят се наслаждават на неговите вълнуващи приключения, както и на два други бестселъра от колекцията – „Гръцките богове на Пърси Джаксън“ и „Гръцките герои на Пърси Джаксън“. Рик е създател и на импринта на Disney Hyperion – Rick Riordan Presents, посветен на търсенето и откри  ването на автори на развлекателни книги за световните култури и митологии. Той живее в Бостън, Масачузетс със съпругата и двамата им сина.

Марк ОшироPhoto credit: Издателство „Егмонт“

Марк Оширо е автор на книги за юноши, сред които “Anger is a Gift”, носител на наградата Schneider Family Book за 2019 г., и “Each of Us а Desert”, която му печели наградата NPR Best Book за 2020 г. Той е автор и на “The Insiders” – най-добра книга за 2021 г. на Publishers Weekly, и “You Only Live Once, David Bravo”. Марк се включва със своя история в “Star Wars anthology Empire Strikes Back: From a Certain Point of View”.

Коментирай »
Препоръчваме още
Зеле и яйца? Лесна рецепта, ако си готова да опиташ тази странна комбинация Зеле и яйца? Лесна рецепта, ако си готова да опиташ тази странна комбинация
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене) Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
Топ 7 на храните за плосък корем Топ 7 на храните за плосък корем
Романтиците са най-досадни във Facebook, следват ги фитнес маниаците Романтиците са най-досадни във Facebook, следват ги фитнес маниаците
Любимият ти сладолед издава какъв секс обичаш Любимият ти сладолед издава какъв секс обичаш
Не парите, спортът ни прави щастливи Не парите, спортът ни прави щастливи
Най-добрият ми приятел е гаджето ми Най-добрият ми приятел е гаджето ми
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Шест признака, че излизаш с неподходящия мъж Шест признака, че излизаш с неподходящия мъж
Лесно като… здравословно хранене Лесно като… здравословно хранене
Хазартът и хазартните зависимости: Симптоми, диагноза и лечение Хазартът и хазартните зависимости: Симптоми, диагноза и лечение
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби