снимки: LaText

Литературната рок група LaText пусна видео към песента „Неделя“ – част от втория им краткосвирещ албум.

Това е вторият клип към новите записи на бандата, след “Толкова много неща”, който излезе през 2018 година.

За новото видео групата си сътрудничи с млади творци от НАТФИЗ. То е дело на режисьорката Теодора-Косара Попова и монтажиста Волен Пенев, които се обединяват около любовта си към експерименталното кино от първата половина на миналия век.

Вижте видеото към „Неделя”:

Текстът на песента е стихотворение на Петър Чухов, което бандата преработва в типичния си стил – съчетание между деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката.

Подходът на видео екипа към парчето е едновременно илюстративен и асоциативен, с хорър естетика и структура на сън.

За да се получи впечатляващата игра на текст и образи, Косара и Волен гледат експериментално кино от началото на века в продължение на дни, а стартовият материал за монтажа е над 30 часа.

Финалното видео е монтирано от 24 филма, на принципа на постмодернизма – познати фрагменти, които на колажен принцип се превръщат в ново произведение.

LaText са Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, текстове, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас, поезия) и Гриша Маникатов (ударни).

За седемгодишното си съществуване те са свирили в клубове и на фестивали в цяла България, често – с гости поети и музиканти от България, САЩ, Нова Зеландия, Румъния и др.

През 2014 година излиза първото им EP “Само”, включващо 7 парчета. През есента на 2018 година пък пуснаха видеоклип към първата песен от новия си албум - „Толкова много неща” – дело на визуалния артист Мери Адам.

Коментирай >