Водата в океана край Флорида достигна температурата на гореща вана

Буй за измерване на температурата на водата, разположен в националния парк Евърглейдс, отчете 38,44 градуса по Целзий

26 юли 2023
Водата в океана край Флорида достигна температурата на гореща вана

Photo credit: frank mckenna/Unsplash

Температурата на повърхността на океана в района на Флорида Кийс се покачи тази седмица до нива, типични за гореща вана, съобщава Ройтерс.

Това се случва на фона на най-новите предупреждения на глобалния мониторинг за опасното въздействие на затоплянето на климата върху водите и свързаните с тях екосистеми по света.

Рекордно топла вода в Средиземно море

Буй за измерване на температурата на водата, разположен в националния парк Евърглейдс, отчете 38,44 градуса по Целзий в късния следобед на 24 юли, съобщиха американските власти. Други водни термометри наблизо също са достигнали 38 градуса, надхвърляйки далеч горната граница от 32 градуса по Целзий, регистрирана през 90-те години.

Нормални температури на водата за района по това време на годината би трябвало да бъдат между 23 и 31 градуса по Целзий според Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), което публикува отчета на Националния център за данни от буйове. Новите показания потвърждават предишни предупреждения за затоплянето на водите в югоизточната част на САЩ и Флорида.

Трябва да се подготвим за още по-големи горещини

Нарастващата честота и интензивност на тежките метеорологични явления - както на сушата, така и в океаните, е симптом за глобалното затопляне, предизвикано от човека, което подхранва екстремните явления, твърдят експерти, според които сегашните горещини в Южна Флорида ще продължат през целия август.

По-рано този месец Световната метеорологичната организация на ООН (СМО) обяви, че глобалните температури на морето са достигнали рекордни месечни стойности от май насам, което също се дължи отчасти на Ел Ниньо. 

10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време

Световната метеорологичната организация и американското Националното управление по изследване на океаните и атмосферата съобщават, че температури като тези в Южна Флорида могат да бъдат смъртоносни за морските обитатели и застрашават океанските екосистеми. Това може да се отрази и на снабдяването на хората с храна и на поминъка на тези, които с прехранват от океана. Рибари от Флорида все по-често свидетелстват за големи количества мъртва риба в мрежите.

NOAA предупреди в началото на този месец, че по-топлата вода около Флорида може да засили тропическите бури и ураганите, които натрупват повече енергия в топлите води. Повишаващите се температури са също така сериозна заплаха за кораловите рифове, предупредиха от агенцията.

Какво ще е времето днес и следващите дни виж на Klimat.bg

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Рекордно топла вода в Средиземно море Рекордно топла вода в Средиземно море
Климатът приближава точката, от която няма връщане назад Климатът приближава точката, от която няма връщане назад
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Препоръчваме още
Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО) Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО)
10 бързи идеи за домашно приготвена храна за офиса 10 бързи идеи за домашно приготвена храна за офиса
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО) Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО)
„Седем дни през юни“ в Ню Йорк ще прекараме с романтичната история за двама писатели на Тия Уилямс „Седем дни през юни“ в Ню Йорк ще прекараме с романтичната история за двама писатели на Тия Уилямс
„Библиотекарката на изгорените книги“ разкрива истинската история на книгите през Втората световна война (предложение за четене) „Библиотекарката на изгорените книги“ разкрива истинската история на книгите през Втората световна война (предложение за четене)
7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма 7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма
Вълшебните билки и подправки Вълшебните билки и подправки
Грешките в секса, които той допуска Грешките в секса, които той допуска
ТЕСТ: Разбери колко си женствена ТЕСТ: Разбери колко си женствена
Най-сладките храни и напитки Най-сладките храни и напитки
Момичета, бързо в леглото! Редовният секс забавя стареенето Момичета, бързо в леглото! Редовният секс забавя стареенето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби