Харуки Мураками спечели наградата "Принцесата на Астурия"

Роденият в Киото Харуки Мураками е автор на десетина романа, както и на разкази и есета, преведени на около 50 езика

25 май 2023
Харуки Мураками спечели наградата "Принцесата на Астурия"

Photo credit: Издателство "Колибри"

Японският писател Харуки Мураками, чиито книги се издават в милионни тиражи по целия свят, спечели испанската литературна награда "Принцесата на Астурия" за творчеството си, което е по средата между "реалността и фантазията", съобщи АФП.

74-годишният писател, който се е превърнал в "култов автор" в много страни, успява "да съчетае японската традиция и наследството на западната култура в амбициозно и новаторско повествование", се казва в изявление на фондацията, която присъжда наградата.

Творбите на Мураками, които "съчетават всекидневния свят на съвременна Япония с препратки към попкултурата", разглеждат "най-сериозните социални проблеми" в "интимен тон", "оцветени с хумор", допълват присъждащите наградата. 

Роденият в Киото през 1949 г. Харуки Мураками е автор на десетина романа, както и на разкази и есета, преведени на около 50 езика. Сред най-известните му книги са ""Хроника на птицата с пружина"  (1994), "Кафка на плажа" (2002) и "1Q84" (2009).

Авторът, който в началото на литературната си кариера ръководи джаз клуб, е редовен фаворит за Нобеловата награда за литература. По неговия разказ "Карай колата ми" беше заснет филм, който спечели "Оскар" за най-добър международен филм през 2022 г.

Наградите, наречени на титлата на испанската престолонаследничка, се присъждат от 1980 г. в осем категории - комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт и единение. Лауреатите им получават по 50 000 евро на тържествена церемония през октомври. 

Източник: Христина Терзиева/БТА
Коментирай »
Още по темата
Поклон пред Джордж-Оруеловата „1984“: „1Q84“ на Харуки Мураками Поклон пред Джордж-Оруеловата „1984“: „1Q84“ на Харуки Мураками
Предложение за четене: „Чуй песента на вятъра/Пинбол“ - дебютната творба на Харуки Мураками Предложение за четене: „Чуй песента на вятъра/Пинбол“ - дебютната творба на Харуки Мураками
„Изпепеляване” по Харуки Мураками грабна Голямата награда на CineLibri 2019 „Изпепеляване” по Харуки Мураками грабна Голямата награда на CineLibri 2019
Финалът на "1Q84" идва Финалът на "1Q84" идва
Препоръчваме още
Преяждането през уикенда проваля диетите Преяждането през уикенда проваля диетите
ТЕСТ: Коя завладяваща българска мелодия отговаря най-много на твоя дух? ТЕСТ: Коя завладяваща българска мелодия отговаря най-много на твоя дух?
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Кои са любимите детски филмчета на възрастните? Кои са любимите детски филмчета на възрастните?
Новогодишни секс желания Новогодишни секс желания
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Забавно четиво, което завладява със своята простота: „Наемателят“ от младия сръбски писател Филип Груич (предложение за четене) Забавно четиво, което завладява със своята простота: „Наемателят“ от младия сръбски писател Филип Груич (предложение за четене)
ТЕСТ: Добър лъжец ли си? ТЕСТ: Добър лъжец ли си?
3 стъпки за добро настроение 3 стъпки за добро настроение
Иван Звездев разкрива „Вкусът на България в четири сезона“ в издание с над 100 рецепти (предложение за четене) Иван Звездев разкрива „Вкусът на България в четири сезона“ в издание с над 100 рецепти (предложение за четене)
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
„Поп, дама, вале“ и „Смях в тъмното“ от Владимир Набоков (предложение за четене) „Поп, дама, вале“ и „Смях в тъмното“ от Владимир Набоков (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби