снимка: sxc.hu

Оргазмът не само е полезен за сексуалните отношения, но и подобрява общуването с партньора. Това твърдят американски учени от Университета на щата Кънектикът, цитирани от БГНЕС.

Тяхното изследване показало, че след като изпитат оргазъм, хората са по-склонни да споделят важна информация със своите партньори. Това желание за саморазкриване пред друг човек най-вероятно е свързано с рязкото увеличение на хормона окситоцин, известен и като "хормон на любовта".

Веднага след оргазъм мозъкът на човек се напълва с окситоцин. Това води до засилване на чувството на доверие и намаляване на равнището на кортизол или хормона на стреса. Тази комбинация може да създаде среда, в която хората се чувстват в безопасност и да се разкриват още повече пред своя партньор, обясняват специалистите.

Никога не прави това след секс

При това учените посочват, че не бива да смесвате секса с алкохол. Те установили, че веднага след секс хората, които са били пийнали повече или направо са били пияни, са разказвали на своя партньор неща, които изобщо не са смятали да му споделят.

Повишеното равнище на окситоцин и състоянието на алкохолно опиянение оказват противоположно влияние върху поведението, което може да се отрази неблагоприятно върху отношенията.

Коментирай >