снимки: издателство "Киви"

Действието на романа „Небесни тела“ се развива в селището Ал Ауафи в Оман, където се срещаме с трите дъщери на главата на патриархална фамилия Азан - Мая, която се омъжва за Абдала, макар че е влюбена в друг; Асма, която сключва брак без любов, водена от чувство за дълг, и Хаула, която отхвърля всичките си кандидати в очакване на своя любим, който е емигрирал в Канада.

Съдбата на трите жени и техните семейства очертава прехода на Оман от традиционното следколониално общество, в което все още се е използвал робски труд и жената е била поставена в абсолютно подчинение, към новите условия, в които петролният бум е белязал социалните отношения в сложната конфигурация на личностни стремежи, модерна технология и пари.

В тази плетеница от отношения и емоции самият Азан е омагьосан от красотата на бедуинската девойка, което поставя на изпитание и неговия брак.

Едно поколение по-късно Абдала, който е в траур след смъртта на своя баща - известен търговец, разказва за лишеното си от любов настояще в един толкова променен свят, в който децата му търсят своето място.

Историята е представена с лаконичен изказ и в елегантна структура, а в центъра на книгата е заплетена интрига, показваща създаването на един нов Оман, видян през призмата на проблемите и любовните авантюри на една фамилия.

За автора:

Джуха ал Харити е родена през 1978 година в Оман.

Получава образованието си в Оман и във Великобритания. Прави докторат по класическа арабска литература в Единбургския университет. Работи като доцент в Арабския факултет на университета „Султан Кабус“ в Мускат.

Автор е на десет книги, включително два сборника с разкази, две книги за деца и три романа.

През 2016 година получава наградата „Султан Кабус“, присъждана за принос в културата, изкуствата и литературата, за романа си „Наринджа“.

През 2019 година книгата „Небесни тела“ (Celestial bodies) получава международната награда „Ман Букър“ и е първата арабска творба, удостоена с това високо литературно признание.

А Джуха ал Харити е първата оманска писателка, преведена на английски език.

Коментирай >