снимки: pexels.com

Великден е време за душевно пречистване и засилване на вярата във Възкресението. Това е най-светлият празник за вярващите. Съпътстват го редица обичаи и поверия – по време на Страстната седмица.

По традиция през празничните дни гостуваме на родители и кумове, носим им домашни козунаци и боядисани яйца. Така доказваме своят обич към тях.

Друго традиция е на Великден да се облечем в нови дрехи. Те са символ на зараждащия се нов живот през пролетта и на Възкресението Христово.

Важно е да приготвим и богата трапеза, отрупана с ястия от агнешко, салати, козунак и разбира се, боядисани яйца. Не липсват и лакомствата – за децата се приготвят кошници, пълни с шоколадови яйца, бонбони, играчки и фигурки на зайци.

В нощта срещу Възкресение във всички църкви се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението на Божия син с думите "Христос Воскресе!", а християните отговарят "Воистина Воскресе!". Той изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Със запалените свещи в ръка вярващите обикалят храма три пъти, защото според библейското предание Христос възкръсва на третия ден, след като е положен в гроб.

Огънят в църквата е свещен, тъй като е донесен от Божи гроб. Преданията гласят, че там пламъкът се самозапалва, а в началото няма топлина.

След полунощ, с настъпването на празника, деца и възрастни се чукат с червени яйца, като се гледа чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че човекът, чието яйце се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.

И още за Великден: 

Великденските символи по света

Четири трика за здрави великденски яйца

Коментирай >