снимки: pexels.com

Всички обичаме великденските символи, които няма да намерим в Библията, но са много ценени, в продължение на векове.

Декорацията на яйца съществува най-малко от 13ти век, а великденския парад дори от по-рано, съобщават от foodpanda. Други традиции са консумацията на бонбони или сладък хляб.

Козунакът

В България, отдаваме голямо значение на козунаците, които символизират плътта на Исус. Всеки от нас си има любим пълнеж за козунак, а за хората, които сами ги месят, традицията е истински празник за дома.

Великденски заек

В Библията не се споменава дългоухото животно, което доставя декорирани яйца на послушните деца на Великден. Независимо от това, Великденският заек е станал известен символ за най-важния празник в християнството. Точният произход на този митичен бозайник е неясен, но се знае, че зайците са древен символ на плодородието и новия живот.

Разноцветни яйца

Великден е религиозен празник, но някои от неговите обичаи, като великденските яйца, вероятно са свързани с езически традиции. Яйцето, като древен символ на нов живот, е било свързано с езически пролетни празници. Боядисването на яйца за Великден е една традиция, която датира от най-малко 13-ти век, според някои източници. Едно от обясненията за този обичай е, че яйцата са били забранена храна по време на великите пости, така че хората започнали да ги рисуват и украсяват, за да отбележат края на периода.

Четири трика за здрави великденски яйца

Знаете ли, че?

Най-голямото великденско яйце, правено някога е било високо над 2,5 метра с тегло над 800 килограма.

Бонбони за празника

Великден е вторият празник след Хелоуин, по продажба на бонбони. Сред най-популярните сладки лакомства, свързани с този ден са шоколадовите яйца, които датират от началото на 19 век в Европа.

Коментирай >