5 изпитани техники срещу преяждане

Факторите, които ни карат да преяждаме са различни, но има няколко успешни подхода в битката с лакомията

5 изпитани техники срещу преяждане

Photo credit: cottonbro studio/Pexels

Смяна в сезоните, празнични трапези, бързане… Всичко това за много хора е свързано с обилно количество храна. А за някои – дори и с регулярно преяждане. Стресът е още един ключов фактор, който може да причини както липса на апетит, така и да доведе до прекомерно хранене.

А преяждането води след себе си постоянен глад, неизбежно покачване на теглото и редица проблеми. За преодоляване на порочната практика е нужна силна воля, желание и много дисциплина. Предлагаме ви пет изпитани техники за преодоляване на нуждата от преяждане.

Концентрирай се върху храната

Това е важен съвет за всички, които не умеят да спират навреме. Когато се храниш, прави единствено това. Много хора правят грешката да сърфират в Интернет или да гледат клипчета в социалните мрежи, докато се хранят. Това е грешно, защото ни разсейва и сме по-склонни да преядем. Същото се отнася и за гледането на телевизия. Затова специалистите съветват да ограничим всичко, което ни разсейва по време на хапване.

Бавно, но славно

Често бързаме и времето ни притиска, но бързото хранене няма да реши проблема. Може и да спечелим някоя друга минута, но в същото време ще си навредим. Специалистите твърдят, че бавното хранене дава повече време на мозъка да разбере, че сме се нахранили. А това гарантирано ще ни помогне да изядем по-малко и да избегнем преяждането. Бавното хранене може да е предизвикателство за хората, които са свикнали да се хранят бързо. Тук съветът е да правим дълбоки вдишвания между хапките, които може да ни създадат добър и равномерен ритъм на хранене. Друг изпитан трик е да броим всяко сдъвкване и си поставим за цел да сдъвчем всеки залък поне 10, 15, 20 пъти.

Внимавай какво ядеш

Освен начина на хранене от ключово значение е и качеството и вида на храната, която поемаме. Включването на храни, богати на фибри е разумен ход, защото те задържат усещането за ситост по-дълго. Всичко, което е богато на протеин, също е препоръчително за менюто ни. Риба, ядки, яйца, леко месо – всичко това е подходящо за преодоляване на преяждането. Хидратацията е ключова и тук, защото хората са склонни да се хранят, когато всъщност са дехидратирани и имат нужда от вода, а не от храна. Затова специалистите съветват да не забравяме да пием нужните количества вода.

Елиминирай изкушенията

Всеки от нас има едно или няколко изкушения, които могат да превърнат и най-приятния хранителен режим в непоносимо мъчение. За едни това е шоколад, за други е тестеното, за трети е пица, за четвърти – чипс или всякакви неща за хрупане. Предлагаме ви два подхода за устояване на изкушенията:

  • Не допускай да имаш такава храна вкъщи – много по-лесно ще е да избегнеш изкушенията, ако просто не са около теб.
  • Не яж от опаковката – когато решиш да се „наградиш“ с любимия си шоколад, торта, пица и т.н., добър подход е да си сервираш малка част от любимата си храна в подходяща чиния. Експертите са категорични, че така ще изядеш по-малко.  

Коварният стрес

Каквото и да правим, когато сме подложени на стрес, битката с преяждането е доста по-трудна. Напрежението повишава нивата на кортизол в организма, а той - апетита. Не е никак лесна работа да се отървем от стреса, но пък това е най-добрият начин да се погрижим за тялото си. Слушането на музика, играенето на офлайн игри или пък разходките са добър способ за намаляването на стреса, съветват специалистите.  

И още за стреса и храненето: 

„Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене 

Начин на живот или психоза: Кога здравословното хранене става опасна мания

Разсейването по време на хранене ни прави още по-гладни 

Храненето пред телевизора води до затлъстяване

Коментирай »
Още по темата
„Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене „Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене
5 генерални заблуди относно здравословното хранене 5 генерални заблуди относно здравословното хранене
Храненето само вечер води до тлъстини около корема Храненето само вечер води до тлъстини около корема
Препоръчваме още
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене) „Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
Банята на плъхчето Рио (ВИДЕО) Банята на плъхчето Рио (ВИДЕО)
Не ти върви в любовта? Ето как да предизвикаш късмета си Не ти върви в любовта? Ето как да предизвикаш късмета си
Тодор Костадинов разказва за срещите си с популярни българи в българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“ (предложение за четене) Тодор Костадинов разказва за срещите си с популярни българи в българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“ (предложение за четене)
10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни 10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни
Бъди ми Фейсбук приятел номер 1265 Бъди ми Фейсбук приятел номер 1265
В страшния свят на нюйоркската мафия: „Най-сладката забрава“ от Даниел Лори (предложение за четене) В страшния свят на нюйоркската мафия: „Най-сладката забрава“ от Даниел Лори (предложение за четене)
Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене) Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене)
Пей ми така Пей ми така
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“? Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
„Трима в лодка (без да броим кучето)“ (предложение за четене) „Трима в лодка (без да броим кучето)“ (предложение за четене)
Кажи ми зодията си и ще разбереш кой герой от "Mortal Kombat" си Кажи ми зодията си и ще разбереш кой герой от "Mortal Kombat" си
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби