„Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене

Ако установите, че често посягате към сладкиши, чипсове или друга вредна храна, когато сте нещастни или напрегнати, най-важно е да се замислите какво провокира неприятното усещане

Photo credit: Andres Ayrton/Pexels 

Емоционалното хранене е проблем, с който са се сблъсквали мнозина. Когато сме стресирани, тъжни, гневни или потиснати посягаме към храната (най-често вредната), за да си осигурим комфорт и приятно чувство.

Съществуват различни причини за развитието на емоционалното хранене. Сред тях е нуждата да запълним някаква липса, неизяснено желание за промяна или просто противопоставяне на тъгата, гнева или стреса. „Тъжна съм и ще изям един бонбон“ – колко от нас могат да си признаят, че са изричали тази реплика?

Ако установите, че често посягате към сладкиши, чипсове или друга вредна храна, когато сте нещастни или напрегнати, най-важно е да се замислите какво провокира неприятното усещане. Първата стъпка за решаването на повечето проблеми в живота ни е осъзнаването им. Разбира се, може и просто да сте чревоугодник, който обича вкуса на храната и я цени. Ако все пак смятате, че чрез храната запълвате липси и си доставяте липсващо усещане за комфорт и щастие, най-доброто нещо, което можете да направите е да потърсите професионална помощ.

А междувременно ние ви предлагаме няколко лесни съвета за преодоляване на импулса да изядете още един бонбон.

  1. Направете си режим на хранене. Ако не сте закусили или обядвали, а искате да посегнете към нещо вредно, то по-добре си вземете обяд. Ако сте вкъщи, си пригответе салата или си сипете от сготвеното ястие. Ако нямате такова, пригответе си нещо за хапване. Сложете трапезата и се нахранете. Ако все още сте гладни, изяжте и въпросния бонбон за десерт. След това се хванете с друго занимание. Вече сте се нахранили и нямате нужда от хапване между другото.
  2. Ако вече сте се нахранили, но искате да изядете нещо вредно, можете и да го изядете. Изяжте бонбона, но само него и стига толкова. Понякога е по-добре да си позволим едно вредно малко нещо, вместо часове наред да мислим за него и да изяждаме всичко по пътя си.
  3. Ако не сте гладни, но искате да изядете нещо вредно, отложете го. Кажете си, че ще изядете бонбона, но първо ще свършите някаква задача. А после и още една. Нека мине време. Още ли мислите за бонбона или вече го забравихте? А може и да изчакате още малко и ще стане време за вечеря. Тогава ще можете да се нахраните.
  4. Ако усещате, че сте тъжни, ядосани, самотни или някакво друго емоционално състояние, а не глад, оставете бонбона и се заемете с някаква физическа активност. Не е нужно да направите едночасова тренировка. Може да е просто кратка разходка, изкачване по стълбите, медитация, танци, разтребване или чистене. Доказано е, че не само захарта доставя така важния хормон за щастието. Спортът също ни за производството на ендорфини.
  5. Потърсете решение на проблема, вместо да изяждате бонбона. Локализирайте какво ви измъчва и след това помислете как можете да се справите с това. Поговорете с приятел, доверен човек или специалист.
Коментирай »
Шоколадът не вреди на диетата
Лошото настроение събужда желание за вредна храна
Червените боровинки неутрализират мазната храна
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
ТЕСТ: Родени ли сте един за друг?
Пет неща, с които тичането е песен (почти)
Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон
Сладки изкушения за зодия Рак
Кажи ми зодията си и ще разбереш кой герой от "Mortal Kombat" си
Похъркващ сънливец
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
Той обича да лъже за това
Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно
ТЕСТ: Умееш ли да се радваш на живота?
Органичната диета: универсален хранителен режим или скъпо удоволствие
"Басни за деца" от Жан дьо Лафонтен (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби