Женска Коледа е! Почитаме светица с необикновена красота

Имен ден празнуват всички с името ѝ

Женска Коледа е! Почитаме светица с необикновена красота

Photo credit: Jade/Pexels

На 4 декември Църквата почита света великомъченица Варвара и преподобни Йоан Дамаскин. 

Преподобни Йоан Дамаскин

Свети Йоан Дамаскин е роден в Дамаск, Сирия, в края на VII век. Баща му Сергий бил висш служител при арабския халиф, а учител му бил ученият монах Козма от Сицилия. Йоан и неговият доведен брат Козма (Маюмски) получили отлично образование. След смъртта на баща си Йоан бил назначен за първи съветник на халифа, но напуснал поста и заедно с брат си Козма отишъл в Йерусалим. Там станал монах в манастира "Св. Сава", където останал до края на живота си. Взел дейно участие в защитата на иконопочитанието срещу иконоборците. Прекарал десетилетия в писане на ценни богословски трудове и църковни химни, които и днес се пеят по цял свят в гръцкия първообраз или в превод. Автор е на октоиха (осмогласника) и на прекрасни песни в чест на света Богородица.  

Света великомъченица Варвара

Света Варвара живяла в Египет по времето на император Максимиан (286-305 г.). Баща ѝ бил езичник, виден жител на Илиопол. Заради необикновената красота на Варвара той я държал заключена в кула, за да общува само с избрани хора. Но сред девойките, които й прислужвали, имало и една християнка. Тя запознала Варвара с вярата в Триединния Бог и с учението на Иисус Христос, въплътения Божи Син. И когато в Илиопол дошъл от Александрия християнски свещеник, той я подготвил да приеме свето кръщение и я кръстил. Но щом бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, страшно се разгневил и поискал да я убие. Девойката избягала в пустинно място, баща й обаче успял да я залови и я предал на управителя с обвинението, че е християнка. На разпита Варвара изповядала вярата си в Христос. След ужасни мъчения била осъдена на смърт и заклана от собствения й баща. Местни християни тайно погребали великомъченицата с чест. По-късно мощите й били пренесени в Цариград, а когато кръстоносците превзели града, ги пренесли във Венеция, разказва БТА.

Народни поверия 

В народните поверия празникът се нарича Женска Коледа. Света Варвара се смята за пазителка на децата от болести, по-конкретно от шарка. Някои дори я наричат „Баба Шарка“.  Сред фолклорните традиции на този ден е да се раздават „къпани“ питки. 

На св. Варвара (4 декември) и на Савинден (5 декември) се подготвяме и за празника Никулден (6 декември). Затова народът е казал: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.  

Имен ден 

Имен ден днес празнуват всички с имената Варвара, Варадин и останалите производни. 

Коментирай »
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис
Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна Защо популярната диета "30 растения" всъщност не е особено полезна
Най-подходящото време за сватба Най-подходящото време за сватба
На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт? На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт?
 „Живей бързо“ - дисекция на един трагичен момент от живота на Брижит Жиро (предложение за четене) „Живей бързо“ - дисекция на един трагичен момент от живота на Брижит Жиро (предложение за четене)
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“? Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
"Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You" "Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You"
Най-отровната гъба в света: Има ли антидот за зелената мухоморка? Най-отровната гъба в света: Има ли антидот за зелената мухоморка?
Защо шафранът е най-скъпата подправка на света? Защо шафранът е най-скъпата подправка на света?
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
В търсене на щастието В търсене на щастието
„От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене) „От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби