„Историята ми е дълга... и трудна": Как две сложни операции върнаха към живота 44-годишна жена

Пациентката е била с перфорирала киста на яйчника и с перфорация на дебелото черво

30 май 2023
„Историята ми е дълга... и трудна": Как две сложни операции върнаха към живота 44-годишна жена

Photo credit: Karolina Grabowska/Pexels

Две сложни операции върнаха към живота 44-годишна жена с перфорирала киста на яйчника. Операциите са извършени в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, като на пациентката ѝ е направена резекция на дебелото черво, извадена стома на коремната стена, а след това чревният пасаж - върнат на обичайното му място. Едновременно с това е премахната и матката на жената, съобщават от болницата. 

За пациентката всичко започва преди няколко месеца, когато е приета по спешност с перфорирала киста на яйчника в столична АГ болница. Самата тя споделя: „Историята ми е дълга... и трудна. В АГ болницата ме лекуваха 4 дни с антибиотици и обезболяващи, през цялото време казвах, че имам болки и в стомаха, около пъпа и в ляво, те търсеха и спукан апендицит, защото бях с много високи левкоцити - 19 хил., но такъв нямаше. След прегледа от лекар, който извикаха при едни от най-силните болки в стомаха, (на втория ден от приемането ми), казаха че коремът е мек и най-вероятно са черва... И продължиха с обезболяващите, а аз умирах от болка. И така до 17.02, когато ме изписаха и казаха, че гинекологично нещата изглеждат добре“, разказва пациентката. Гинеколог от същата болница я съветва да се обърне за консултация към хирург и ѝ препоръчва д-р Димитър Пейчинов от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. „Така се свързах с моя спасител“, разказва жената. Д-р Пейчинов я приема веднага, на помощ за консултация идва и доц. д-р Бранимир Големанов – един от най-големите специалисти в областта на ехографията у нас. Доц. д-р Големанов е категоричен в диагнозата си – спешна операция, защото има перфорация на дебелото черво.

„Подобно съвпадение – едновременно перфорация на киста и на дебело черво – се случва изключително рядко. Голям късмет е, че жената дойде навреме при нас и успяхме да ѝ помогнем“, убеден е д-р Пейчинов. Алгоритъмът в такива случаи е двуетапна операция по спешност. Първият етап включва извеждане на дебелото черво на коремната стена. Целта е да се преодолее възпалителният процес в корема. При втория етап - след възстановяване на пациента от възпалителния процес, се извършва връщане на чревния тракт на обичайното му място, уточняват от ИСУЛ.

Още по време на първата операция хирургът забелязва, че наред с хирургичната диагноза, жената има гинекологични заболявания (миома, която е обхванала матката, както и кисти на яйчниците). Пациентката е консултирана от АГ специалиста от СБАЛАГ “Майчин дом” д-р Светлозар Славов, който е категоричен, че се налага хистеректомия (отстраняване на матката). Пациентката обаче трудно ще издържи три големи коремни операции в рамките на няколко месеца. Затова, преди операцията за връщането на чревния тракт обратно на мястото му д-р Пейчинов свиква мултидисциплинарен консилиум с участието на хирург, АГ-специалист, гастроентеролог, анестезиолог. Взема се решение да се направи съвместен екип, ръководен от д-р Пейчинов и д-р Славов за извършването на едноетапна операция - възстановяване на дебелочревния пасаж (реституция) и хистеректомия, като по този начин се спестява още една голяма оперативна намеса на пациентката.

Д-р Светлозар Славов; Photo credit: УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”

През месец април жената е приета в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” от д-р Иван Лютаков за предоперативна подготовка и оценка на състоянието чрез извършване на пълен набор от образни изследвания - скенер, абдоминална ехография, фиброколоноскопия (оглед на дебелото черво с помощта на специална камера).

От ляво надясно: Д-р Борис Кунев, м.с. Ирина Мишева, д-р Димитър Пейчинов, д-р Златка Желева и д-р Светозар Славов; Photo credit: УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”

На 18 май е осъществена и самата операция от екип в състав: Д-р Димитър Пейчинов (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Светлозар Славов (акушер-гинеколог, СБАЛАГ “Майчин дом”), д-р Борис Кунев (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Златка Желева (анестезиолог, КАИЛ - УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), Ирина Мишева (операционна сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и Ива Вачева (анестезиологична сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“).

Пациентката е изписана на седмия следоперативен ден в добро здраве и с възстановен дебелочревен пасаж, съобщават още от болницата.

“Подобен казус показва едно от недомислията на НЗОК. В този случай клиничната пътека включва само труда на хирургичния екип, но не и на гинеколога, който в случая оперира без заплащане, за което му благодаря”, убеден е д-р Димитър Пейчинов. Според опитния хирург, който наскоро получи най-голямата награда – тази на пациентите – по време на Balkan Medical Awards, конструирани по този начин, клиничните пътеки не изпълняват най-важната функция – да спестят риска и страданията на пациента.

Д-р Димитър Пейчинов на награждаването му; Photo credit: УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”

Коментирай »
Още по темата
Лекари от две болници се обединиха в помощ на 74-годишна пациентка Лекари от две болници се обединиха в помощ на 74-годишна пациентка
Препоръчваме още
Вълшебни неща се случват в топлия роман на Хедър Уебър „На юг от чинара“ (предложение за четене) Вълшебни неща се случват в топлия роман на Хедър Уебър „На юг от чинара“ (предложение за четене)
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Диетологът и треньор на Хайди Клум, Ан Хатауей и Лив Тайлър Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Диетологът и треньор на Хайди Клум, Ан Хатауей и Лив Тайлър
„Пътят към душевен мир“ от Роси Вак (предложение за четене) „Пътят към душевен мир“ от Роси Вак (предложение за четене)
Интелигентен и пристрастяващ трилър: „Червена царица“ от Хуан Гомес-Хурадо (предложение за четене) Интелигентен и пристрастяващ трилър: „Червена царица“ от Хуан Гомес-Хурадо (предложение за четене)
ТЕСТ: Какво есенно листо си? ТЕСТ: Какво есенно листо си?
Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове (предложение за четене) Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове (предложение за четене)
Защо минаването през врата ни кара да забравяме? Защо минаването през врата ни кара да забравяме?
Фибрите борят холестерола Фибрите борят холестерола
„Златните анклави“ - грандиозният завършек на една от най-обичаните фентъзи поредици (предложение за четене) „Златните анклави“ - грандиозният завършек на една от най-обичаните фентъзи поредици (предложение за четене)
„Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене) „Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене)
Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите
Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби