Кастрация грози страстен мечок в Пиринеите

26-годишният мечок Пирос е баща, дядо или прадядо на почти всички мечета в региона

10 юни 2014
Кастрация грози страстен мечок в Пиринеите

снимка: sxc.hu

Един зрял вече на години кафяв мечок, живеещ в Пиринеите по границата между Испания и Франция, може да бъде кастриран или поставен в изолация поради притеснения от сексуалното му доминиране над женските екземпляри в региона, съобщава БГНЕС, позовавайки се на вестник "Ла Вангардиа".

Проблемът, който предизвиквал 26-годишният мечок Пирос, е, че той е баща, дядо или прадядо на почти всички мечета, появили се в региона под негово командване през последните две десетилетия. Специалисти били притеснени, че доминацията само на един мечок заплашвала оцеляването на вида в региона с ограничаване на генетичното разнообразие.

Като доказателство за опасенията си спецовете сочат, че в региона има само четири мъжки мечки и само една от тях не е роднина на Пирос. Но и трите други мечоци нямали свое наследство. Официални испански представители заявили, че сега трябва да избират между кастрация или сегрегация на потентния и господстващ Пирос сред раждането на последното заченато от него мече.

"Ако запази сексуалния си мерак и доминантното си положение още няколко години, другите мечоци в планините нямат шанс да се съвокупляват с женските екземпляри", казал пред медии Хосе Аро, съветник, занимаващ се с екологичните въпроси във Вал д`Аран.

Представители и на Испания, и на Франция работят през последното десетилетие за възстановяване на популацията от кафяви мечки в споменатия планински район.

Повечето кафяви мечки са сексуално активни до навършването на 19 години, но Пирос, който е на 26 години в момента, не показва никаква надежда за отказ от активен полов живот. 

Коментирай »
Още по темата
Куче-герой прави сърдечен масаж на „колегите си“ от полицията Куче-герой прави сърдечен масаж на „колегите си“ от полицията
Йети е вид древна бяла мечка Йети е вид древна бяла мечка
Бездомни кучета в Чили станаха полицаи Бездомни кучета в Чили станаха полицаи
Парад на овцете премина през Мадрид Парад на овцете премина през Мадрид
Препоръчваме още
Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
Почивка без стрес Почивка без стрес
Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да! Щрудел с ябълки и бисквити за аматьори? О, да!
Пет признака, че иска да те зареже Пет признака, че иска да те зареже
Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца
9 признака, че иска само секс 9 признака, че иска само секс
Планирай перфектната онлайн свалка Планирай перфектната онлайн свалка
5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това) 5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това)
Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели
Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас
Най-идиотските секс съвети за жени Най-идиотските секс съвети за жени
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби