Петър Станчик и Галина Миклинова пристигат за Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Входът е свободен

26 май 2023

Photo credit: Издателство "Изида"

Чешкият писател Петър Станчик и най-известната чешка илюстраторка Галина Миклинова  пристигат в България за участие в шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга".

Събитието с тях ще бъде в рамките на Пролетния панаир на книгата и ще се проведе на 29 май от 14 до 15 ч. на сцената на фестивала в парка пред НДК, София. Входът е свободен.

Галина Миклинова и Петър Станчик ще представят съвсем новата си книга, излязла на български - „H2O и тайната водна мисия“.. 

Представянето ще бъде съпроводено и от творческа работилница за деца. Под ръководството на Миклинова и Станчик те ще могат да си направят миниподводница от картон и да получат капитанска книжка за управление.

Двете възможности за децата са:

  • на 29 май от 14 ч. в рамките на фестивала и панаира;
  • а 30 май от 18 ч. в Чешкия център.

Photo credit: Издателство "Изида"

„H2O и тайната водна мисия“ е смесица от приключения, интригуващи факти и смях, посочва издателство "Изида". Книгата спечели сърцата на много деца, както и наградата за най-добра детска книга в Чехия. В нея H2O не е формулата за водата, а трима приятели – Хуго, Хуберт и Офелия. Докато Хуберт се увлича от бойните изкуства, а Офелия от модния дизайн, Хуго е изобретател. Той измисля необикновен уред, наречен умалител, с който тримата се смаляват, влизат в миниатюрна подводница и по тръбите на градския водопровод се впускат в необикновени приключения. Ще се изправят и срещу върлите си неприятели – проф. Вулпес, който постоянно краде откритията на другите, и банда лоши момчета.

Преди обаче да настъпи решителната битка помежду им, научаваме интересни неща от областта на физиката, архитектурата, историята или пък за природата. Така се ражда тази необикновена книга, която толкова се харесва на децата, че авторите се принуждават да създадат и две нейни продължения.

Photo credit: Издателство "Изида"

Авторите са познати и у нас – Галина Миклинова с популярната поредица „Чифтоядците“ (на панаира ще намерите и съвсем новата, трета книга от тази серия за съществата, заради които все си търсим втория чорап от чифта), а Петър Станчик – с провокативния роман за възрастни „Мелница за мумии“. Миклинова е илюстраторка на чешките издания на „Хари Потър“. Гостуването на двамата автори е със съдействието на Чешкия литературен център към Моравската библиотека.

Коментирай »
„Чети и откривай“: Детски литературен фестивал потапя малки и големи в магията на книгите
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Пожарникари спасиха „несговорчива“ катерица, заклещена в улична шахта
Как правилно да измерваме кръвното налягане (и 7 грешки, които всички допускаме)
Вредно ли е да се къпем всеки ден и защо?
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи
Пушачите трябва да ядат повече зелена салата
За стройна фигура яжте бавно
Сексът – преди или след работа?
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Шестте типа хора с наднормено тегло
Предложение за четене: „Аркьой. Илюзорен алманах“ - най-скандалната „авантюра" на маркиз Дьо Сад
Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби