Полезната бактерия: Кога да изберем кисело мляко и кога пробиотик

Млечнокиселите микроорганизми в голяма степен се изявяват като гибелни конкуренти на болестотворни чревни бактерии

Полезната бактерия: Кога да изберем кисело мляко и кога пробиотик

Пробиотиците са живи микроорганизми, които подобряват вътрешния микробен баланс на човека. Историята им разказват от Министерството на здравеопазването в материал на доц. Росица Еникова, експерт по хранене и диететика. Изследванията върху тях започват още през 1905 г. от българина д-р Стамен Григоров, който за първи път открива, че причина за подквасването на киселото мляко е микроорганизмът „Lactobacillus bulgaricus”. Нобеловият лауреат Иля Мечников потвърждава резултатите на младия българин и въз основа на тях доизгражда своята теория за стареенето. Това поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите.

Ползата от млечнокиселите микроорганизми

През 1953 г. полезните бактерии са наречени „пробиотици” - бактерии за живота. Те стимулират развитието на вътрешните полезни бактерии в човека и активират имунната му защита. Те участват в разграждането на хранителните съставки, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната. Освен известната бактерия на българското кисело мляко, към пробиотиците се отнасят много други микроорганизми – ацидофилни бактерии, бифидо-бактерии, дрожди на кефира и пр. Те попадат в човека главно с храната, но могат да се приемат и във вид на таблетки. Пробиотиците се заселват в чревния канал и взаимодействат с естествената му микрофлора. Те се разполагат върху чревната лигавица и се размножават. В процеса на жизнената си дейност отделят вещества, полезни за храносмилането.

Млечнокиселите микроорганизми неутрализират възможни вредни въздействия от гнилостни процеси и в голяма степен се изявяват като гибелни конкуренти на болестотворни чревни бактерии, се казва още в публикацията. Смята се, че понижават серумния холестерол и намаляват риска от атеросклероза. При експерименти върху животни е установено, че пробиотиците намаляват канцерогенните вещества и ензими в дебелото черво, тоест могат да забавят и дори да предотвратяват болестни процеси, водещи до образуване на злокачествени тумори. С голяма практическа полза е способността на млечнокиселите бактерии да възстановяват нарушеното микробно равновесие в организма.

Лактазният дефицит

Някои деца, както и възрастни хора страдат от недостатъчност на ензима лактаза, чиято функция е да разгражда млечната захар. Състоянието е известно като „лактазен дефицит”. Много рядко той бива вроден, в повечето случаи е придобит след болести и с възрастта. Проявява се с различни оплаквания - стомашни болки, колики, разстройство, разказва доц. Росица Еникова.

В редица страни /Китай, Япония, Индокитай и др./ населението масово страда от лактазна недостатъчност и приемът на заквасено мляко облекчава болестния проблем. Причината е, че млечнокиселите бактерии са мощен източник на ензими, които разграждат млечната захар и по този начин подпомагат организма в нейното усвояване. Ето защо в Япония българското кисело мляко намира толкова добър прием.

Пробиотичните микроби са безвредни за човешкия организъм

Но храните, които са техни носители, могат да проявяват и неблагоприятни за здравето въздействия. Например, макар и рядко, киселото мляко отключва алергии у хора с непоносимост към млечните белтъчини. Някои хора усещат дразнене след прием на киселото мляко, ако вече имат развити гастрит и ентероколит. Няма преки доказателства за ролята на млечнокиселите бактерии при отлагане на излишен калций върху костите. Обаче пълномаслените млека, след честа и голяма консумация, се превръщат в сериозен източник на мазнини и на наситени мастни киселини, предупреждава експертът. Така те увеличават риска от наднормено телесно тегло и развитие на сърдечносъдови заболявания. Затова на възрастните и на учениците се препоръчва да се хранят с мляко, в което съдържанието на мазнини не надминава 2%. Често хората се изправят пред важен въпрос:  

Кое е по-здравословно – заквасеното мляко или хранителната добавка?

За деца и възрастни, които се движат достатъчно и се хранят без риск от затлъстяване, пълномасленото мляко е подходяща храна. При обезмасляване от млякото се губят част от мастноразтворимите витамини и от млечната мазнина, но пък се намалява безболезнено всекидневния прием на мазнини и така се понижава рискът от затлъстяване. Ако пациентите се спрат на хранителна добавка /независимо дали е в таблети, капсули или течен препарат/, трябва да са сигурни, че в нея наистина присъстват в достатъчни количества от обявените в съдържанието й пробиотични микроорганизми. Те не бива да са по-малко от десетки или стотици милиони клетки в 1 грам от препарата, съветва експертът. Друго важно условие е пробиотикът да бъде с научно доказани и утвърдени в практиката свойства.

Коментирай »
Още по темата
Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра
Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло
Не прави това на празен стомах Не прави това на празен стомах
Препоръчваме още
Два съвета за още по-горещ секс Два съвета за още по-горещ секс
Не измивайте тези храни преди готвене Не измивайте тези храни преди готвене
„Бохемска рапсодия“ стана най-старата песен с над 1 млрд. гледания в YouTube „Бохемска рапсодия“ стана най-старата песен с над 1 млрд. гледания в YouTube
Защо винаги избираме един и същи тип мъже Защо винаги избираме един и същи тип мъже
Скалпът страда, ако не мием често косата си, предупреждават дерматолози Скалпът страда, ако не мием често косата си, предупреждават дерматолози
Защо туристите винаги попадат на най-лошото време Защо туристите винаги попадат на най-лошото време
ТЕСТ: Как си с нервите? ТЕСТ: Как си с нервите?
Не всички образувания в млечните жлези налагат хирургична намеса Не всички образувания в млечните жлези налагат хирургична намеса
Защо да изберете следващата си дестинация по случаен хаштаг Защо да изберете следващата си дестинация по случаен хаштаг
„Кълбовидна мълния“ от Лиу Цъсин, автора на трилогията „Земното минало“ (предложение за четене) „Кълбовидна мълния“ от Лиу Цъсин, автора на трилогията „Земното минало“ (предложение за четене)
ТЕСТ: Какво животно би била според характера си? ТЕСТ: Какво животно би била според характера си?
„Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите   „Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите  
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби