Удивителна снимка на "Джеймс Уеб": Виж сливането на две галактики

Хората няма да са наоколо, за да наблюдават как нашата галактика Млечен път се слива с най-близката си съседка Андромеда след няколко милиарда години

Удивителна снимка на "Джеймс Уеб": Виж сливането на две галактики

Хората няма да са наоколо, за да наблюдават как нашата галактика Млечен път се слива с най-близката си съседка Андромеда след няколко милиарда години/ Photo credit: Hristo Fidanov/pexels.com

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" успя да направи удивителна снимка на две сливащи се спирални галактики, които блестят със светлината на трилион слънца, съобщават Фокс нюз и сайтът Спейс. 

Хората няма да са наоколо, за да наблюдават как нашата галактика Млечен път се слива с най-близката си съседка Андромеда след няколко милиарда години. Благодарение на мощния "Джеймс Уеб" обаче те получават място на първия ред за спектакъла на друго галактическо сливане, отбелязва сайтът Спейс. 

Вижте и зашеметяващото изображение на ледения гигант Уран, заснето от "Джеймс Уеб" на НАСА

Сливането, запечатано от космическия телескоп, е наречено Арп 220 (Arp 220) и се намира в съзвездието Змия на разстояние 250 милиона светлинни години от Земята.

Сливането на галактики е дълъг процес дори според космическите времеви мащаби. Астрономите смятат, че галактиките на Арп 220, които са спираловидни като Млечния път, са започнали да се сливат преди 700 милиона години. За сравнение - галактиката Млечен път ще се доближи до Андромеда през следващите четири до пет милиарда години, а сливането им ще продължи 10 милиарда години.

Когато галактиките на Aрп 220 са започнали да се сливат, изобилието от газ и прах е предизвикало интензивно звездообразуване, като по-голямата част е концентрирана в прашните им централни области. 

"Количеството газ в този малък регион е равно на целия газ в галактиката Млечен път", пишат членовете на екипа на "Джеймс Уеб" в описание на изображението.

Мощният космически телескоп не е първият, който "вижда" Арп 220. Сливането на двете галактики е наблюдавано и от телескопа ветеран "Хъбъл" и рентгеновата обсерватория "Чандра". 

Според описанието светлината на обекта се равнява на тази на повече от трилион слънца. За сравнение - светимостта на нашата галактика Млечен път е около 10 милиарда слънца. 

За да запечата изображението, "Джеймс Уеб" е използвал два високотехнологични инструмента - основната си инфрачервена камера NIRCam и MIRI. 

Астрономите обикновено не наричат две сливащи се галактики с едно име. Арп 220 е 220-ият небесен обект в Атласа на особените галактики. Публикуван през 1966 г. от американския астроном Холтън Арп, каталогът изброява 338 необичайни галактики, чиито форми астрономите тогава не са разбирали.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Още по темата
"Джеймс Уеб" засне доказателства за мистериозни "тъмни звезди” "Джеймс Уеб" засне доказателства за мистериозни "тъмни звезди”
"Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена "Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена
"Джеймс Уеб" с ново откритие: Най-ранната галактика, в която вече не се образуват звезди "Джеймс Уеб" с ново откритие: Най-ранната галактика, в която вече не се образуват звезди
НАСА успешно изстреля научен балон НАСА успешно изстреля научен балон
"Огромно бягащо в космоса чудовище" оставя следа от звезди, дълга 200 000 светлинни години "Огромно бягащо в космоса чудовище" оставя следа от звезди, дълга 200 000 светлинни години
 "Джеймс Уеб" на НАСА засне зашеметяващо изображение на ледения гигант Уран "Джеймс Уеб" на НАСА засне зашеметяващо изображение на ледения гигант Уран
Тя е първата жена, избрана да полети към Луната Тя е първата жена, избрана да полети към Луната
Препоръчваме още
„Мъдростта на тълпите“ се заплаща с кръв в новата книга на Джо Абъркромби „Мъдростта на тълпите“ се заплаща с кръв в новата книга на Джо Абъркромби
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията? Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Колко романтика има в буквите? Колко романтика има в буквите?
Как да се справим с подутия корем Как да се справим с подутия корем
Имат ли „Скрита дарба“ успелите личности разкрива Полина Маринова Помплиано (предложение за четене) Имат ли „Скрита дарба“ успелите личности разкрива Полина Маринова Помплиано (предложение за четене)
Шест неочаквани неща, които са по-важни за него от красотата Шест неочаквани неща, които са по-важни за него от красотата
„Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене) „Когато Ницше плака“ от Ървин Д. Ялом (предложение за четене)
Жените искат секс, мъжете – прегръдки?! Жените искат секс, мъжете – прегръдки?!
Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене) Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене)
Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия Кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от Слънчевата система: "Най-голямата" космическа експлозия
ТЕСТ: Колко си добра в леглото? ТЕСТ: Колко си добра в леглото?
ТЕСТ: Какъв демон се крие в теб? ТЕСТ: Какъв демон се крие в теб?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби