Удивителна снимка на "Джеймс Уеб": Виж сливането на две галактики

Хората няма да са наоколо, за да наблюдават как нашата галактика Млечен път се слива с най-близката си съседка Андромеда след няколко милиарда години

Хората няма да са наоколо, за да наблюдават как нашата галактика Млечен път се слива с най-близката си съседка Андромеда след няколко милиарда години/ Photo credit: Hristo Fidanov/pexels.com

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" успя да направи удивителна снимка на две сливащи се спирални галактики, които блестят със светлината на трилион слънца, съобщават Фокс нюз и сайтът Спейс. 

Хората няма да са наоколо, за да наблюдават как нашата галактика Млечен път се слива с най-близката си съседка Андромеда след няколко милиарда години. Благодарение на мощния "Джеймс Уеб" обаче те получават място на първия ред за спектакъла на друго галактическо сливане, отбелязва сайтът Спейс. 

Вижте и зашеметяващото изображение на ледения гигант Уран, заснето от "Джеймс Уеб" на НАСА

Сливането, запечатано от космическия телескоп, е наречено Арп 220 (Arp 220) и се намира в съзвездието Змия на разстояние 250 милиона светлинни години от Земята.

Сливането на галактики е дълъг процес дори според космическите времеви мащаби. Астрономите смятат, че галактиките на Арп 220, които са спираловидни като Млечния път, са започнали да се сливат преди 700 милиона години. За сравнение - галактиката Млечен път ще се доближи до Андромеда през следващите четири до пет милиарда години, а сливането им ще продължи 10 милиарда години.

Когато галактиките на Aрп 220 са започнали да се сливат, изобилието от газ и прах е предизвикало интензивно звездообразуване, като по-голямата част е концентрирана в прашните им централни области. 

"Количеството газ в този малък регион е равно на целия газ в галактиката Млечен път", пишат членовете на екипа на "Джеймс Уеб" в описание на изображението.

Мощният космически телескоп не е първият, който "вижда" Арп 220. Сливането на двете галактики е наблюдавано и от телескопа ветеран "Хъбъл" и рентгеновата обсерватория "Чандра". 

Според описанието светлината на обекта се равнява на тази на повече от трилион слънца. За сравнение - светимостта на нашата галактика Млечен път е около 10 милиарда слънца. 

За да запечата изображението, "Джеймс Уеб" е използвал два високотехнологични инструмента - основната си инфрачервена камера NIRCam и MIRI. 

Астрономите обикновено не наричат две сливащи се галактики с едно име. Арп 220 е 220-ият небесен обект в Атласа на особените галактики. Публикуван през 1966 г. от американския астроном Холтън Арп, каталогът изброява 338 необичайни галактики, чиито форми астрономите тогава не са разбирали.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
"Джеймс Уеб" засне доказателства за мистериозни "тъмни звезди”
"Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена
"Джеймс Уеб" с ново откритие: Най-ранната галактика, в която вече не се образуват звезди
НАСА успешно изстреля научен балон
"Огромно бягащо в космоса чудовище" оставя следа от звезди, дълга 200 000 светлинни години
"Джеймс Уеб" на НАСА засне зашеметяващо изображение на ледения гигант Уран
Тя е първата жена, избрана да полети към Луната
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Романтика, сбъднати желания и преборени страхове – какво ни вещаят планетите за месец май
Идеалното време за сериозен разговор с мъж и въпросът, който той ненавижда
ТЕСТ: Кой супергерой е перфектният партньор за теб?
Проучване: Бременните жени имат силен имунен отговор при заразяване с COVID-19
Знаете ли как влияе порното на сексуалния апетит на мъжете?
Почина обичаният актьор Борис Луканов
На какво си способна за него?
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
Смартфонът ни ще следи сексуалната ни активност
Ню Йорк в една обезлюдена Америка
Осем женски заповеди
Мобилният телефон през 1938
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби