Създадоха първата кукла Барби със синдрома на Даун

Синьото и жълтото на роклята на куклата, придружени от пеперуди, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун

26 април 2023
Създадоха първата кукла Барби със синдрома на Даун

Photo credit: Forum Film Bulgaria

Компанията за играчки "Мател" представи първата си кукла Барби, която представлява човек със синдрома на Даун, предаде Асошиейтед прес. 

"Мател" си сътрудничи с Националното дружество за синдрома на Даун (НДСД), за да създаде Барби и да "гарантира, че куклата точно представя човек със синдрома на Даун", заявиха от компанията.

Дизайнът на новата Барби е направен под ръководството на дружеството, заявиха от "Мател". В допълнение към изобразяването на някои физически характеристики на човек със синдром на Даун, дрехите и аксесоарите на Барби носят специално значение. 

Синьото и жълтото на роклята на куклата, придружени от пеперуди, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. А трите шеврона на колието на Барби символизират това, че хората със синдром на Даун имат три копия на 21-вата си хромозома, казват от "Мател".

Освен това Барби носи ортопедични обувки, които някои деца със Синдром на Даун използват.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията синдромът на Даун е "най-често срещаното хромозомно състояние", диагностицирано в САЩ днес. Всяка година в страната се раждат около 6000 бебета със синдрома на Даун, казват от Центровете. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie)

Новата кукла Барби е част от линията Fashionistas 2023 на "Мател", която има за цел да увеличи разнообразието и приобщаването. Предишните кукли, които са били представени в линията Fashionistas, включват кукла Кен с протеза на крака, Барби със слухови апарати и кукли със заболяване на кожата, наречено витилиго. 

Източник: Пламен Йотински/БТА
Коментирай »
Още по темата
„Барби“ разкрива какво е да си съвършено същество в съвършен свят (кино предложение) „Барби“ разкрива какво е да си съвършено същество в съвършен свят (кино предложение)
„Барби“ е за тези, които я обичат, както и за онези, които я мразят „Барби“ е за тези, които я обичат, както и за онези, които я мразят
И Били Айлиш влиза в света на "Барби" И Били Айлиш влиза в света на "Барби"
Чуй първия в историята ремикс на “Barbie Girl” Чуй първия в историята ремикс на “Barbie Girl”
„Мател“ с нова колекция, вдъхновена от „Барби“ с Марго Роби и Райън Гослинг „Мател“ с нова колекция, вдъхновена от „Барби“ с Марго Роби и Райън Гослинг
Препоръчваме още
На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт? На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт?
5 теми, които никога да не обсъждаш с гаджето си 5 теми, които никога да не обсъждаш с гаджето си
Най-важните качества на идеалния мъж Най-важните качества на идеалния мъж
Христо Буковски разкрива първообраза на Пепеляшка в тракийската митология (предложение за четене) Христо Буковски разкрива първообраза на Пепеляшка в тракийската митология (предложение за четене)
ТЕСТ: Какъв тип жена си? ТЕСТ: Какъв тип жена си?
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Неустоимо изкушение! Шоколадови мъфини с пресни ягоди Неустоимо изкушение! Шоколадови мъфини с пресни ягоди
Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси Предложение за четене: „Машини като мен“ - предизвикателна творба, която задава абсурдни въпроси
ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-голямата ти сила ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-голямата ти сила
Селфито не винаги е проява на нарцисизъм Селфито не винаги е проява на нарцисизъм
Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета
Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти) Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби