снимка: MyshunPixabay 

Ако имате съмнения кога се разваля елхата според най-разпространените поверия, не сте сами! Оказва се, че на колкото места потърсим информация, на толкова различни традиции попадаме.

Започваме хронологично. Някои изхвърлят коледното си дръвче още на 3 януари, когато традиционно се прави и следпразничното почистване. Много хора започват новогодишното чистене на дома именно с елхата. Това обаче не отговаря на никакви поверия и народни вярвания.

Най-разпростаненото вярване е, че елхата се подрежда на 24 декември (Бъднивечер) и се разваля 12 дни след това, точно на Йордановден - 6 януари или казано с други думи - днес. Още една теория също ни довежда към днешния ден - смята се, че елхата се украсява на Игнажден (20 декември) и се разваля на Йордановден (6 януари).

За по-сигурно обаче можем да изчакаме и Ивановден, което се пада ден по-късно - 7 януари.

Поверието за най-дългото пазене на дръвчето пък гласи, че трябва да го запазим чак до старата Нова Година, тоест 14 януари.

Ако си мислите, че това е много, в едно свое интервю Стефан Данаилов признава "Моята елха винаги е готова още на Никулден и се разваля в края на януари"...

Успяхме ли да ви объркаме тотално вече с това кой е най-подходящият ден да развалите елхата? Има едно сигурно нещо - колкото и безкрайно много да са поверията за това, всеки може да развали елхата точно тогава, когато получи вдъхновение за това. 

2
коментара >