снимка: morguefile.com

Ако се питаш кога се разваля елхата според поверието, то ние проверихме за теб. Оказва се, че на колкото места потърсиш информация, на толкова различни теории ще попаднеш.

Започваме хронологично. Някой изхвърлят коледното си дръвче още на трети януари, когато традиционно се прави и следпразничното почистване. Много хора започват новогодишното чистене на дома именно с елхата. Това обаче не отговаря на никакви поверия и народни вярвания.

Най-разпростаненото вярване е, че елхата се подрежда на 24 декември (Бъднивечер) и се разваля 12 дни след това, точно след Йордановден - 6 януари или казано с други думи - днес. Още една теория също ни довежда към днешния ден - смята се, че елхата се украсява на Игнажден (20 декември) и се разваля на Йордановден (6 януари).

За по-сигурно обаче можем да изчакаме и Ивановден, което се пада ден по-късно - 7 януари.

Поверието за най-дългото пазене на дръвчето пък гласи, че трябва да го запазим чак до старата Нова Година, тоест 14 януари.

Ако си мислиш, че това е много, в едно свое интервю Стефан Данаилов признава "Моята елха винаги е готова още на Никулден и се разваля в края на януари"...

Така, вероятно успяхме да те объркаме тотално вече с това кой е най-подходящият ден да развалиш елхата. Има едно сигурно нещо - колкото и безкрайно много да са поверията за това, всеки може да развали елхата точно тогава, когато получи вдъхновение за това. И нашият съвет - направи го днес. Хем е по традицията, хем е почивен ден, хем ще можеш да изчистиш стаята след това, а и ще си приключила с досадната задача...особено ако празничното ти настроение вече е безвъзвратно отлетяло.

Коментирай >