Как твърдата храна ни помага да отслабнем

Подобен ефект има и дъвчащата храна

Как твърдата храна ни помага да отслабнем

Photo credit: Rumman Amin/Unsplash

Учени от Нидерландия установиха, че хората се засищат по-бързо и приемат по-малко калории, когато трябва да дъвчат повече храната си, съобщи в. "Дейли мейл". 

Доброволците в изследването са получили четири сходни обяда - два от тях са класифицирани като ултрапреработени и два като минимално преработени. Едното ястие от всяка категория било по-твърдо и хрупкаво, което затруднявало бързото му изяждане.

Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем  

Резултатите показват, че когато обядът е с по-твърда текстура, хората са консумирали с 26% по-малко калории, тъй като не са могли да погълнат бързо храната. Подобен ефект има и дъвчащата храна като пилешки гърди. 

"Вече повече от десетилетие разполагаме с доказателства, че хората, които избират текстури, насърчаващи ги да се хранят по-бавно като по-хрупкави, твърди или дъвчащи продукти, могат да консумират по-малко калории и същевременно се чувстват еднакво сити", обясни професор Кийран Форд от Университета на Вагенинген в Нидерландия. 

Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории

В изследването са участвали 50 доброволци. По-твърдите ястия са включвали варен ориз вместо картофено пюре, хрупкава салата вместо колсло, пилешки гърди вместо рибни хапки. Предлагани са също твърда прясна ябълка вместо консервирано меко манго и гъсто, неароматизирано кисело мляко вместо ароматизирана напитка с кисело мляко, както и по-едра доматена салца вместо сос тартар.

Обедите са съдържали еднакво количество калории и са били оценени по сходен начин по отношение на вкуса им. Хората консумирали по-малко калории - около 300 калории по-малко, от по-твърдите и хрупкави обеди, защото изяждали по-малко от тях. Изглежда причината за това е, че е трябвало да дъвчат храната повече, преди да я преглътнат. Това е забавило наполовина общата скорост на консумиране на продуктите. 

Най-малко приемани калории - 483, са били приети при твърда, минимално преработена храна, а най-много - средно 790, от мека и ултрапреработена храна, отбелязват учените. 

Източник: БТА,  "Дейли мейл"
Коментирай »
Още по темата
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго? Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго?
Най-вкусните храни с малко калории Най-вкусните храни с малко калории
Препоръчваме още
Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол
ТЕСТ: Добър приятел ли си? ТЕСТ: Добър приятел ли си?
Бум на акнето заради храната и стреса Бум на акнето заради храната и стреса
Седемте най-големи страхове на мъжа в една връзка  Седемте най-големи страхове на мъжа в една връзка 
3 вълшебни реплики, с които да го накараш да направи всичко за теб 3 вълшебни реплики, с които да го накараш да направи всичко за теб
„De Profundis: Глас от бездната“ – изповедта на Оскар Уайлд за любовната му трагедия „De Profundis: Глас от бездната“ – изповедта на Оскар Уайлд за любовната му трагедия
Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит
Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене) Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене)
Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим
Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст
„Най-желаното дете ме докарва до лудост“ в помощ на родителите (предложение за четене) „Най-желаното дете ме докарва до лудост“ в помощ на родителите (предложение за четене)
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби