6700 врабчета бяха преброени в цялата страна само за ден

Готови са резултатите от от кампанията „Ние броим врабчетата“

10 април 2017
6700 врабчета бяха преброени в цялата страна само за ден

снимки: БДЗП 

На 8 април 2017 година се проведе първото преброяване на врабчетата в България, част от кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В него се включиха над 550 души, които преброиха 6706 врабчета.

Най-много са регистрираните домашните врабчета (70%), следвани от полското врабче (27%) и испанското (3%). Испанските врабчета заемат най-малък относителен брой, тъй като все още мигрират и не всички са се завърнали по гнездовищата си.

Преброителите наблюдаваха птиците в над 580 точки в над 130 населени места като 38% от наблюденията са в София. Най-много хора са броили птици в междублокови пространства, паркове с дървета и храсти, и тихи улици.

В 16% от местата не са установени никакви врабчета. В това число влизат както големи градове, така и малки населени места. Най-висок брой места с нулеви наблюдения са в София - 64% от всички места, на които не са наблюдавани врабчета.

Резултатите доказват, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, а предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява оптималните условия за гнездене и хранене.

Въпреки че не са преброени всички врабчета в страната, резултатите позволяват да се направи сравнение на средния брой птици в различните типове среда и да се оценят най-ценните за тях места. Най-много птици са преброени в дворове на къщи и селски улици (средно по 12-13 птици на точка), а най-малко врабчета има около булеварди (средно 5 на точка). 

Коментирай »
Още по темата
За 10 години врабчетата у нас са намалeли с 30% За 10 години врабчетата у нас са намалeли с 30%
Заснеха гнездатата на най-потайния орел у нас (СНИМКИ) Заснеха гнездатата на най-потайния орел у нас (СНИМКИ)
Един от най-тайнствените бозайници в България - уловен за първи път от 40 години (СНИМКИ) Един от най-тайнствените бозайници в България - уловен за първи път от 40 години (СНИМКИ)
Броим врабчетата заедно (СНИМКИ) Броим врабчетата заедно (СНИМКИ)
Препоръчваме още
Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО) Топ 10 на най-шумните животни в света (ВИДЕО)
Защо храната в самолета има различен вкус? Защо храната в самолета има различен вкус?
Тази котка, бранеща дома си от пощальон, е истинска нинджа (ВИДЕО) Тази котка, бранеща дома си от пощальон, е истинска нинджа (ВИДЕО)
Седем тайни знака, че те харесва Седем тайни знака, че те харесва
„Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене „Тъжна съм и ще изям един бонбон“: Пет техники за справяне с емоционалното хранене
Шест качества, които той цени повече от външния ти вид Шест качества, които той цени повече от външния ти вид
Синдромът на „грозното пате“ Синдромът на „грозното пате“
Любимите храни на зодия Дева Любимите храни на зодия Дева
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса
Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията
Никога не прави това след секс Никога не прави това след секс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби