Не прави това на Свети Валентин – 8 забрани за Деня на влюбените

Това са някои от най-неподходящите неща, които можеш да направиш на 14 февруари, ако си във връзка и съответно, ако не си

30 януари 2024

Създадено с DALL·E на OpenAI  

Свети Валентин е колкото любим празник за едни, толкова мразен от други. Като цяло рядко се намира човек, който да е безразличен по темата. Някои го намират за небългарски и привнесен от чужбина, други пък се чувстват нещастни, защото нямат с кого да го споделят, а трети нападат магазините за подаръци, балони и шоколад, защото нямат търпение да засвидетелстват любовта си.

Без значение от това дали се припознаваш към някой от изброените типажи, днес ти предлагаме осем забрани за Деня на влюбените. Това са някои от най-неподходящите неща, които можеш да направиш на този ден, ако си във връзка и съответно, ако не си.

Ако не си във връзка (а искаш да бъдеш)

Тези забрани важат за хората, които са сами, а много биха искали да имат партньор. Ако си от хората, които нямат нищо против свободата си, дори напротив – ценят я и ѝ се наслаждават, то тогава вероятно нямаш и отношение към Свети Валентин и можеш да се наградиш с чаша вино. Но ако страдаш, защото не си във връзка, на 14 февруари е добре да избягваш няколко неща:

Не се самосъжалявай 

Няма да си помогнеш, ако прекараш деня в лошо настроение, припомняйки си всички причини, заради които нямаш гадже. Самосъжаляването няма да ти помогне да откриеш човека за теб, а само ще задълбочи тъгата ти.

✅Вместо това се опитай да изживееш деня като всеки друг ден и доколкото ти е възможно, да подминаваш всички влюбени двойки, които сякаш нарочно ти парадират с връзките си днес. Избери си приятно занимание и му се отдай. Не забравяй – 14 февруари е просто един ден и нищо повече, точно като 13 или 15 февруари.

Не ходи в мола, на кино, на ресторант

Това е леко преувеличена забрана, но разбираш смисъла. Ако изпитваш непоносимост към празничното настроение и всичката любов наоколо, която сякаш те е подминала, то е добре на този ден да избягваш определени места. Киното, молът и ресторантите вероятно ще ти поднесат допълнителна доза раздразнение, така че опитай да ги избягваш.

✅Това не означава да се заключиш вкъщи. Можеш да отидеш на любимата си тренировка, да се разходиш, да си напазаруваш, да гостуваш на приятели или близки. Избери това занимание, което най-силно искаш да подариш на себе си.

Не звъни на бившия

Много жени, а и мъже, отчаяни от това, че са сами на Свети Валентин, прибягват към телефона, за да заложат на сигурното, като си поискат среща с бившия. Това обаче рядко свършва добре, освен в романтичните филми. В реалността има няколко негативни сценария, които могат да се случат – бившия да откаже или още по-лошо, да има планове за празника с друг. А може и да се съгласи на среща и да възобновите връзка, която неслучайно сте прекратили. Разбира се, теоретично съществува и възможността да си прекарате добре и това да не ви повлияе, но е малко вероятно.

✅Ако смяташ, че и за теб не е много вероятно, се постарай да държиш телефона си по-далече на този ден.

Не си пускай романтични филми

Изкушаващо е на Свети Валентин, като нямаш връзка, поне да си пуснеш романтичен филм. Възможно е обаче това да е грешка. Първо, във филмите любовните истории са твърде перфектни, за да съществуват в действителността. Второ, най-вероятно ще се натъжиш, защото не си на мястото на главната героиня.

✅Ако искаш да гледаш филм, по-добре заложи на някой обичан екшън, трилър или друг стил, който ще те развълнува и няма да те кара да мислиш за любовния си живот.

Ако си във връзка

Да, Свети Валентин може да е жесток празник не само за самотните. Двойките често се чувстват длъжни да го отбележат по някакъв начин, дори и да не искат, просто защото… всички останали го правят. Ако и ти си сред хората, които не могат да пренебрегнат 14 февруари, то постарай се да избягваш няколко неща:

Не поставяй големи очаквания

Ако искаш да направиш жест на половинката си за Деня на влюбените, страхотно. Ако и той ти направи жест, още по-добре. Но недей да очакваш непременно да ти сваля звезди, да ти предложи брак, да те заведе на околосветско пътешествие или нещо друго, което е твърде голямо и значимо.

✅Опитай да се радваш на това, което реално ще получиш за празника. Не забравяй, че дори да не е кой знае какво, той е вложил време, мисли и чувства, за да те зарадва.

Не прави неща, които не харесваш

Не е нужно задължително да излезете някъде, за да празнувате, ако не ви се излиза. Не е задължително на този ден всичко да е цветя и рози (буквално и преносно). Дори сексът не е задължителен. Недей да планираш празник, какъвто не искаш, само защото се очаква.

✅Организирайте с половинката си деня така, че да ви е по вкуса и на двамата. По-добре ще е да се сгушите на дивана пред телевизора, ако това обичате да правите, вместо задължително да резервирате маса в ресторант, който дори не харесвате.

Отдалечи се от социалните мрежи

Изкушаващо е да се похвалиш с подаръка от любимия си във Facebook или Instagram. Ако наистина имаш нужда да го направиш, можеш. Но опитай да избягваш прочувствените публикации, натруфени с мигащи сърца, които да подскажат на всички, че празнуваш.

✅Опитай да се насладиш на празника в по-интимна обстановка – само ти и любимият ти. Не е нужно и всичките ви онлайн приятели да са част от вашия ден.

Не се изхвърляй

Всички обичаме да правим подаръци, но някои го обичат твърде много. Ако си от тези хора, опитай се да си поставиш лимит за подаръка за 14 февруари. Можеш дори да обсъдиш насоки с половинката си. Помни, че подаръкът, колкото и да е хубав и желан, може да донесе горчивина на твоя любим, ако не успее да те настигне със своя подарък.

✅Заложи на нещо наистина лично, дори и да не е скъпо. Можеш да му подариш любима книга, забавно бельо, някое приключение или каквото смяташ, че ще му хареса.

Коментирай »
Още по темата
Любов в животинското царство: Как изглежда Свети Валентин в зоопарка
Традицията на Свети Валентин по света
ТЕСТ: Къде ще намериш любовта?
Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем
Без депресия на Свети Валентин
Сама на Свети Валентин
Бъди красива на Свети Валентин
Изненадай го за Свети Валентин
Седем доказателства, че той е лудо влюбен в теб
За вредата от романтичните филми
Препоръчваме още
ТЕСТ: Родени ли сте един за друг?
Любимите десерти на зодия Дева
"Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани
Най-здравословната професия
Три черти на характера, които издават кръшкачите
Хранете се пет пъти на ден срещу затлъстяване
Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия
Първите 5 години предопределят отношението към алкохола
Какво ни пречи да включваме полезни за здравето продукти в менюто си
На една от най-малко проучените планети в Слънчевата система има полярни сияния
Най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби
„Приказки от Горната и Долната земя“ от страстната пътешественичка Изабела Шопова (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби