14 февруари – Ден на любовта, на виното и на археолозите

Изберете си повод и празнувайте!

14 февруари 2024

©Evgeny Karandaev from Изображения пользователя Evgeny Karandaev via Canva.com

На 14 февруари в България се преплитат няколко празника. На този ден Българската православна църква отбелязва успение на св. Кирил Славянобългарски и преподобни Авксентий.

Успение на св. Кирил Славянобългарски

Константин Философ, наречен с монашеското име Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Св. Климент Римски". Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през средните векове и от православната, и от католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.

Преподобни Авксентий

Преподобни Авксентий бил син на богати и знатни родители и на млади години са ползвал с голяма почит при двора на император Теодосий Млади (418-450). Но като желаел всецяло да се отдаде Богу, той оставил света и станал монах. Добродетелите, мъдростта и широките му познания прославили името му. Избягвайки славата, Авксентий се оттеглил на една планина близо до Витиния (Мала Азия). Въпреки това тълпи благочестиви люде се стичали при него, като желаели да получат благословия, молели го за помощ и изцеление, тъй като притежавал чудотворна, целебна сила. Планината, на която той живеел в тясна килия, станала известна под името "Авксентиева планина". През 451 г. бил поканен на Халкидонския вселенски събор, където се застъпвал за истината против лъжеучителя Евтихий. Това му навлякло много оскърбления. След свършване на събора той отново се завърнал в планината и продължил да приема вярващи, на които предлагал поучение просто, но изпълнено с духовна мъдрост и сила. Преподобни Авксентий доживял до дълбока старост и починал във времето на император Лъв Тракиец (447-474).

Трифон Зарезан – Денят на лозаря

Денят на лозаря (Трифон Зарезан) се отбелязва съгласно Постановление на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се почитал от Църквата на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. 

Денят на българския археолог

Отбелязва се от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българската академия на науките. Свързва се с празниците на древногръцкия бог Дионис, бог на виното и веселието. Всяка година на този ден в музея се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.

Свети Валентин - Ден на влюбените 

Празникът се чества предимно от католическата общност. Произлиза от луперкалиите - староиталийски езически празник на плодородието, който се отбелязвал в средата на февруари, последен месец в римската година, в знак на почит към горското божество Фавн Луперк. Денят е обявен за празник на Св. Валентин през 496 г. от папа Геласий Първи, противник на езичеството. Годишнина от екзекуцията /274/ на християнския мъченик Св. Валентин от Терни, епископ на италианския град в областта Умбрия. През Средновековието започва да се свързва с романтичната любов, оттогава се разпространяват и легендите, които обявяват Св. Валентин за покровител на влюбените. Според една от най-популярните от тях, когато Марк Аврелий Клавдий Втори, римски император през 268-270 г., забранил на римските войници да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. 

Имен ден

Валентина и Валентин празнуват имения си ден на 10 февруари, когато Православната църква почита св. Харалампий и света мъченица Валентина. Валентина, Валентин, Вальо и останалите производни обаче могат да празнуват имения си ден и днес – на 14 февруари – Денят на свети Валентин. 

И още за Свети Валентин и Трифон Зарезан: 

Традицията на Свети Валентин по света 

Празнуваме Трифон Зарезан – честваме покровителя на винарите и лозята 

Не прави това на Свети Валентин – 8 забрани за Деня на влюбените 

Поне пет причини да избереш виното пред любовта

Сама, но не самотна: 5 причини да празнуваш свободата си на Свети Валентин

Най-добрите дестинации за вино в Европа 

Без депресия на Свети Валентин

Десет любопитни факта за червеното вино

Източник: БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци
Шест причини да си все още необвързана
Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава
От Древен Рим до Англия по времето на Шекспир – Ина Ясипова ни повежда на завладяващо пътешествие в продължението на „Жива“ и „Посветена“ (предложение за четене)
Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме
Коя е най-скъпата подправка в света и за какво се използва?
Изследване: Растенията издават звуци, но неуловими за човешкото ухо
Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни
Шестте най-големи изкушения за жените 
Женското поведение, което отблъсква мъжете
Гени увеличават риска от затлъстяване шест пъти
Защо мъжете в униформи са толкова секси
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби